Eksistentiel Omsorg

To personer, der taler sammen

 

Sygdom kan udløse mange overvejelser.

Uanset om det drejer sig om en dødelig sygdom, en invaliderende sygdom eller en sygdom, der af den ene eller anden grund er omgivet af tabuer. Selv hvis man kommer over en alvorlig sygdom uden mén, kan den udløse mange eksistentielle overvejelser.

Man kan ved sygdom tumle med tanker som
”Jeg troede ikke, jeg kunne blive syg”
”Hvordan skal jeg tale med mine nærmeste om mine bekymringer?”
”Jeg orker ikke flere behandlinger”
”Jeg kan ikke kende mig selv”

Det kan måske være svært at tale med ens familie og venner om det, der er svært. Det er heller ikke sikkert, man har lyst til at tale med personalet på hospitalet om overvejelserne.

Humanistisk Samfund arbejder derfor med at udvikle et tilbud om ”Humanistisk Eksistentiel Omsorg”. Her får man mulighed for at tale med en ”Humanistisk Samtalepartner”.

Samtalepartneren er der for at lytte til den anden person. Samtalepartnere kommer ikke med et mål om, at samtalen skal føre til en bestemt konklusion, at patienten skal have en bestemt behandling eller gøre noget bestemt overfor sine nærmeste. Samtalepartneren støtter personen, der har brug for at tænke over sin nuværende situation og det, der er vigtigt i dennes liv. I samtalen kan man finde ro. Der er plads til at være stille og der er ikke noget, der skal nås.

Den humanistiske samtalepartner har et humanistisk livssyn. Det betyder, at man tror, der kun er dette ene liv, og at der ikke er overjordiske magter, der griber ind i det. I stedet er det vigtige, hvordan man som menneske udfolder sit liv alene og sammen med andre.

Læs mere om hvad der kræves for at blive humanistisk samtalepartner her.