I uge 43 (25.-31. oktober 2021) holder Humanistisk Samfund og dets lokalforeninger for første gang en temauge om død og sorg. Vi kalder temaugen for ’Vi taler om døden’. Formålet med ugen er at sætte fokus på døden, og støtte mennesker i at forholde sig til deres egen og andres død, på en konstruktiv måde.

Ugen vil indeholde mange forskellige aktiviteter flere steder i landet for både medlemmer og ikke-medlemmer. Der vil løbende blive offentliggjort flere aktiviteter.

Du kan se et program nedenfor og læse korte beskrivelser af aktiviteterne nederst på denne side. Hvis du klikker på aktiviteten i programoversigten eller i beskrivelsen, kommer du til en uddybende beskrivelse af begivenheden.

Du behøver ikke være medlem af Humanistisk Samfund, for at deltage i aktiviteterne, men hvis du gerne vil melde dig ind, kan du gøre det her.

Program for ugen

Søndag 24/10Mandag 25/10Tirsdag 26/10Onsdag 27/10Torsdag 28/10
Kl. 10-15: Mød HS ved Nytorv, KøbenhavnKl. 16-18: Rundvisning på Bispebjerg Kirkegård, KøbenhavnKl. 16-17.30: Rundvisning på Funebariet, København
Kl. 16-18: Oplev en skovbegravelsesplads, Ledreborg

Kl. 19-21: Online vejledende
samtaler om begravelser


Kl. 19-21: Kafé Mensch, foredrag og samtale, Aarhus

Kl. 19-21: Begravelsesritualer verden rundt, foredrag, København
Kl. 20-21.30: “Mor jer nu godt, når jeg er borte” – aktuelle fællessang ved humanistiske begravelser, fællessang, København


Vil du stå for en aktivitet i dit nærområde?

Hvis du har lyst, er du velkommen til at arrangere en aktivitet som del af ugen. Hvis du ønsker at snakke nærmere om at afholde en aktivitet, så kontakt Troels Barkholt-Spangsbo, tbs@hs.dk, tlf.: 81113163

Aktivitetsbeskrivelser

Mød HS ved Nytorv, København
Mød repræsentanter fra Humanistisks Samfund, få en introduktion til foreningens arbejde og skriv, hvad du ønsker at nå inden din død på vores oplevelsesvæg.

Online vejledende samtaler om begravelser
Det kan være svært at tale med sine nærmeste om sin egen død og begravelse. I mange familier kan en samtale være akavet og ikke føre til større afklaring og beslutning. Derfor tilbyder Humanistisk Samfunds ceremoniledere, der også forestår humanistiske begravelser, at tale med dem, der måtte ønske dette.

Som led i temaugen ’Vi taler om døden’, tilbyder vi gratis, online vejledende samtaler mandag d. 25/10 fra kl. 19-21. Tilmelding er påkrævet, da der er et begrænset antal ceremoniledere tilgængelige.

Du tilmelder dig via nedenstående links eller ved at skrive til tilmelding@hs.dk, så vil hjælpe dig med at booke en tid.
Vejledende samtaler 25/9 kl. 19-19.30
Vejledende samtaler 25/9 kl. 19.30-20.00
Vejledende samtaler 25/9 kl. 20.00-20.30
Vejledende samtaler 25/9 kl. 20.30-21.00

Rundvisning på Bispebjerg Kirkegård, København
Kom på en guidet rundvisning på en af Københavns store kirkegårde, og få indblik i den danske begravelseskultur. Kirkegården er den yngste af København fem ”nye” kirkegårde og blev åbnet i 1903.

Stine Helweg, der er kirkegårdsvejleder i København Kommune, guider os gennem udvalgte dele af kirkegården og viser eksempler på de strømninger i samfundet, som kan aflæses i begravelseskulturen. Det er bl.a. de religiøse, de borgerlige og de humanistiske bevægelser hun fokuserer på, men også andre strømninger i samfundet.

Tilmelding via mail til tilmelding@hs.dk. Skriv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt. Arrangeret af Humanistisk Samfund i samarbejde med Københavns Kommune.

Rundvisning på Funebariet, Nikolaj Plads 27, København
I samarbejde med landsforeningen Liv&Død inviterer vi til en rundvisning i Funebariet.

Funebariet er Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død, begravelse og sorg.

Tilmelding via mail senest søndag d. 24/10 til tilmelding@hs.dk. Skriv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt. Arrangeret af Humanistisk Samfund i samarbejde med Liv&Død.

Kafé Mensch, Solsalen, Ingerslev Boulevard 3, Aarhus
Det er ingen overraskelse, at vi skal dø. Alligevel forholder mange sig ikke til, hvordan deres egen begravelse skal foregå. Derfor kan de efterladte føle, at de står i en svær situation, hvis de ikke bare vil bruge den gængse løsning i Folkekirken. Vi vil derfor under arrangementet fortælle om, hvordan en humanistisk begravelse kan finde sted med deltagelse af en ceremonileder.

Begravelsesritualer verden rundt, Café Incita, Valby Kulturhus, København
Vidste du, at i nogle kulturer lader man de afdøde sidde med ved bordet i op til en hel måned efter de er døde? Eller at man i Kina har praktiseret at invitere strippere til begravelsesceremonien som en hyldest til den afdøde? De fleste af os er vant til den danske måde at holde begravelse på: En højtidelig ceremoni, nogle pæne ord om den afdøde – og som oftest bliver der også sunget nogle salmer eller sange. Men kan man tænke sig et andet format for begravelser? Og hvilke rammer er der for begravelser herhjemme?

Kom og vær med til et underholdende foredrag, hvor du også får mulighed for at udveksle dine egne tanker om den sidste ceremoni.

Du må gerne møde op, selvom du ikke har fået tilmeldt dig, men vi vil enormt gerne vide, hvor mange vi skal lave kaffe til. Du tilmelder dig ved at skrive til tilmelding@hs.dk. Skriv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt.

Oplev en skovbegravelsesplads, Restaurant Herthadalens P. Pladsen, Slangealleen 1, Lejre
Kom med på en vandretur igennem skoven ved Ledreborgs begravelsesafsnit, hvor en repræsentant for Ledreborg fortæller om de nye muligheder og hvordan de bruges. Bagefter fortæller en ceremonileder fra Humanistisk Samfund om hvad en humanistisk begravelse er.

Tilmelding via mail senest 26.10 til tilmelding@hs.dk. Skriv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt. Arrangører: Ledreborg slot og Humanistisk Samfund

”Mor jer nu godt, når jeg er borte” – Aktuelle fællessange ved humanistiske begravelser, Café Incita, Valby Kulturhus, København

Humanistisk Samfund inviterer til en sangaften med akkompagnement og forsanger, hvor vi synger nogle af de sange, som allerede er blevet brugt ved humanistiske og andre borgerlige begravelser. Og vi fortæller kort om en ceremoni, hvor den konkrete sang indgik.

Har du selv et forslag til en sang, så skriv det til omn@hs.dk inden søndag den 17. oktober. Måske kommer den med?

Tilmelding via mail senest 26.10 til tilmelding@hs.dk hvis du vil være sikker på, at der er kaffe og kage til dig. Men du kan godt møde op uden at have tilmeldt dig. Skriv navnet på aktiviteten i mailens emnefelt.