Mange har ikke planlagt deres egen begravelse.

Muligvis fordi det er svært at forholde sig til, at man faktisk skal dø. Måske synes man heller ikke det er vigtigt, for man skal jo alligevel ikke selv være ”rigtig” med til denne sidste ceremoni.

Men det er vigtigt. Ikke for en selv, men for ens pårørende. Når du engang er død, vil dine pårørende sandsynligvis være i sorg, og de kan have brug for at sige ordentligt farvel. Hvis du har fortalt dem, hvad dine ønsker er for din begravelse, vil det gøre det meget lettere for dem. De fleste vil nemlig gerne gøre det så rigtigt som muligt.

Ved de, om du vil have en stor begravelse, hvor alle er inviteret, eller om du foretrækker, at det bare er de nærmeste? Er der nogle sange, som er specielt vigtige for dig? Hvor synes du, begravelsen skal holdes henne? Det kan virke som detaljer, men det er det bestemt ikke for de efterladte. Så overvej måske allerede i dag at skrive dine ønsker ned – eller fortæl dine pårørende om det. Hvis du gør det, mens du stadig er frisk og rask, behøver det slet ikke at være så svært, men kan faktisk være en rigtig god oplevelse.

En ceremoni skal afspejle dit livssyn

Hvis du er kristen, er det helt naturligt, at din begravelse skal foregå i kirken hvor præsten står for ceremonien. Men hvis det religiøse ikke har spillet en rolle i dit liv, kan det virke underligt at den sidste ceremoni skal foregå på denne måde. Mange vælger måske alligevel denne løsning, da det er dét, de kender, og de ved, at præsterne er vant til at afholde begravelsesceremonier.

I stedet skal ceremonien gerne afspejle dit livssyn. Den skal afspejle de værdier, der var vigtige for dig gennem livet, om det var dit engagement i børn, din store glæde ved naturen, dit behov for at hjælpe andre, din interesse for andre kulturer, dit nærvær, din glæde ved at lave mad til andre – eller noget helt andet. Dine pårørende skal gerne kunne genkende DIG ved ceremonien. Ved en humanistisk begravelse er det dét vi lægger vægt på – at de pårørende kan genkende den afdøde i det, der bliver fremført. De pårørenden skal kunneg gå fra begravelsen men en oplevelse af, at det var ”sådan du var”, og have fået ”genopfrisket”, hvad det var, der gav dit liv mening

En ceremoni er noget særligt

Vi har ikke bevaret så mange af tidligere tiders ritualer og ceremonier, og har derfor ikke samme bevidsthed om, hvorfor ceremonier kan spille så stor en rolle. Måske fordi vores samfund i så høj grad er baseret på fornuft, og vi tror, at vi udelukkende gennem vores fornuft kan forholde os til, at nu er livet ændret.

En ceremoni kan have en enorm betydning – især når det drejer sig om dødsfald. Begravelsesceremonien skal markere, at der er et ”før” og et ”efter” – som måske er nemt nok at forstå med vores fornuft, men bestemt ikke for vores følelser. Gennem ceremonien får vi lov til at mærke og markere den nye livsfase på en anden møde. Ved en ceremoni, er det afgørende, at man gør noget i fællesskab. Lægger blomster på kisten. Synger en sang. Tænder et lys. Holder et minuts stilhed. Holder en tale. Bærer kisten ud. Vi markerer – sammen – at nu bliver livet anderledes. Selvom det bestemt ikke fjerner sorgen, er denne ceremoni vigtig for, at vi kan komme videre med den nye erkendelse.

 

Du kan læse nærmere om vores vejledende samtaler her.