INTERVIEW: Lær dig selv at kende, tag ansvar for din krop – og ikke mindst: Tal sammen under dynen
Af Christoffer Paulsen
Karen Sundtoft har siden 2012 afholdt mange samtaler og foredrag på højskoler om sex, ligestilling i soveværelset, prævention, usunde kropsidealer og en masse andet. Selvom hun ikke formelt er uddannet sexolog, har hun siden gymnasiet haft stor interesse for emnet, og i dag driver hun virksomheden sexserious.com.
”Jeg kunne ikke forstå, at der ikke var nogen, der gav mig en bog om sex – for alle talte jo om det. Så måtte jeg jo selv finde bogen – og så udviklede det sig derfra, jeg blev hende, der vidste noget om sex,” fortæller Karen Sundtoft, der blandt andet har været i praktik hos seksualvejlederen Betty Dodson i New York, der var et ikon indenfor seksuel frigørelse.
Skamfuld seksualitet
”Det er vigtigt at tale om sex af mange grunde – blandt andet fordi, vi stadig sidder fast i så mange normer, hvor mange føler sig forkerte,” forklarer Karen Sundtoft, der ofte oplever at de unge mennesker, hun taler med, blot har behov for at høre, at de ikke er forkerte.
”Der kommer et lettelsens suk, hver gang jeg lytter til dem og kan fortælle, at de er helt normale. Nogle af de mennesker, der bliver undertrykt, er de mennesker, der ikke kan få lov at være i den seksualitet, de har – for den er der bare hele tiden, og så føler de sig forkerte hele tiden.”
Selvom Sundtoft ikke bliver inviteret til at holde foredrag på religiøse højskoler, har hun alligevel oplevet, hvordan dogmer om sex kan påvirke mennesket.
”Jeg har oplevet mange unge mænd, hvor det er gået så hårdt ud over deres psyke, at de nærmest ikke kan være til i verden. Det handler om skam omkring onani og forskellige ting. Ligeså har jeg oplevet kvinder med en sprudlende seksualitet, som bliver lukket ned for, af frygt for hvad hun vil udvikle sig til. Men hun bliver den bedste version af sig selv, hvis man bare lader hende være, som hun er. En undertrykt seksualitet er virkeligt ødelæggende.”
Gammeldags hetero-sex
Ifølge Karen Sundtoft dyrker vi gennemsnitligt dårligere sex, end vi kunne – særligt i heteroseksuelle forhold.
”Vi har forældede idéer, hvor det er manden, der har ansvaret i sengen, fordi det er ham, der vil have det. Og det er fjollet. Her er der virkelig behov for at befrie den kvindelige seksualitet, så hun får lov at tage stilling – og det er altså også op til hende selv,” forklarer Karen Sundtoft.
Ubalancen mellem mand og kvinde handler ifølge Sundtoft også om, at kønnene er opvokset forskelligt, når det handler om forholdet til sin egen krop.
”Når man er vokset op med en pik, så har man skullet tage stilling til den, lige siden man blev født – den er jo lige dér. Det er ikke det samme for kvinden og hendes vulva – hvis hun vil, kan hun ignorere den et helt liv. Mange kvinder tager ikke stilling til deres seksualitet, og så bliver den påklistret udefra, i stedet for at komme fra dem selv,” lyder det fra Sundtoft, der derfor opfordrer kvinder til at udforske deres egen krop og lære, hvad de godt kan lide.
”Mange mænd onanerer – mange kvinder gør ikke, og der er enorme mængder læring i forhold til sin egen seksualitet i at onanere.”
Machomanden og lemmet i centrum
Karen Sundtoft henviser til psykoanalytikeren Paul Joannides, der beskriver, at samfundet lærer os, at sex handler om mandens evne til at blive – og forblive hård. Det lægger en masse pres på unge mænd i forhold til, hvordan en ’rigtig mand’ har sex, ligesom det ifølge Joannides gør os alle ”mere pik-centrerede end nødvendigt – på alles bekostning”.
”Det er så usundt, når den fylder så meget. Unge mænd føler sig pressede til at præstere – at det er dem, der skal give hende en orgasme og alt muligt, og til sidst glemmer nogle af dem sig selv. Det ansvar hverken skal eller kan de tage – det er ikke deres krop,” siger Sundtoft, der i stedet opfordrer til, at man taler mere sammen i sengen, da vi fungerer forskelligt.