Filosofi og etik skal afløse kristendom på skoleskemaet:  Vi skal lære at betragte forskellige livssyn på et velovervejet grundlag.

Af Karin Liltorp, hovedbestyrelsen

Programmet ”Adam og Eva” på DRK handlede 11. september om kristendommens rolle i Danmark. Jeg var inviteret til at deltage som repræsentant for den fløj, der mener, at kristendommen på nogle områder fylder for meget.

Min pointe var, at meget ensidig indføring i kristendommen i skolens kristendomsundervisning kan forekomme indoktrinerende. I bedste fald er det uskadeligt, men i værste fald skaber det børn, der er mindre åbne overfor andre livssyn.

Mange danskere ved faktisk ikke, at der indtil 7. klasse ikke er krav om at undervise i andre religioner end kristendom, med fokus på bibelhistorier og kristendommens betydning for Danmark. Der synes at være en udbredt accept af, at det er helt i orden at bruge 300 skole­timer (mere end der er afsat til fx biologi) på denne disciplin, da den er ”vigtig for børnenes dannelse.”

Dannelse er at forstå verden

Regeringen har haft stort held med at gentage mantraet om, at vores samfund er baseret på kristne værdier. Det er med til at retfærdiggøre kristendomsundervisningen.

At holde fast i at dannelse primært har noget at gøre med, at man kan genfortælle bibelhistorier, er for mig at se en misforståelse.

Dannelse er, at man forstår verden omkring sig, også i et historisk perspektiv, hvor kristendommen indgår på lige linje med mange andre aspekter. Faktisk er mange af de værdier, vores samfund i dag er baseret på, en konsekvens af vores afstandtagen fra kristendommen, fx trosfrihed, ligestilling mellem køn og af seksualiteter og kritisk tænkning baseret på fornuft.

De seneste års fokus på kristendommen, som grundstenen i vores samfund, er sandsynligvis opstået ud fra en frygt for fundamentalistiske muslimer. Men at møde denne frygt for fremmede religioner med et enøjet ”vores religion er bedre end jeres” er et skråplan, hvor vi i høj grad går på kompromis med egne værdier.

Mere eller mindre kristendom?

DR’s programserie ”Adam og Eva” diskuterede 11. september spørgsmålet om mere eller mindre kristendom. I programmet deltager blandt andre Karin Liltorp fra Humanistisk Samfund.

Se programmet her:  www.dr.dk/tv/se/adam-eva/adam-eva-2/adam-eva-kristendom

Erstat kristendomsundervisning med filosofi

Vi har som samfund en mageløs chance for at påvirke den næste generation i en positiv retning ved at erstatte den nuværende kristendomsundervisning med undervisning i filosofi og etik.

Børnene skal lære at forstå, hvorfor man kan have brug for en religion i en svær verden, men at der ikke er én sandhed, og at tro er noget man vælger til.

Vi har mulighed for at lade fremtidens børn vokse op og diskutere livssyn på et mere reflekteret grundlag, hvor det ikke handler om, hvem der har ret, men om, at vi hver især har valgt at følge nogle livsregler, der giver mening for os.