Ønsker du kontakt til en ceremonileder til en begravelse, bisættelse eller mindesammenkomst, så gå direkte til de praktiske informationer her.

En ikke-religiøs ceremoni

Når vores nærmeste dør, vil vi gerne tage en smuk og højtidelig afsked med dem. En afsked, der spejler det liv, de har levet.

En borgerlig begravelse kan have mange forskellige former, og for de efterladte kan det forekomme uoverskueligt at tilrettelægge og gennemføre en ceremoni, der tilgodeser de pårørendes behov og viser respekt for den dødes ikke-religiøse livssyn. Derfor forestår Humanistisk Samfund begravelser.

Hvordan arrangeres en humanistisk begravelse?

Efter de pårørende har kontaktet Humanistisk Samfund, se praktiske forhold, bliver de ringet op af en ceremonileder. Ceremonilederen aftaler tid og sted for et møde.

Ved mødet aftaler de pårørende og ceremonilederen, hvordan ceremonien skal forløbe. En ceremonileder fra Humanistisk Samfund har gennem et uddannelsesforløb lært, hvordan man tilrettelægger en ceremoni, så den får et smukt og afrundet forløb. Samtidig har ceremonilederne kendskab til, hvilke ikke-religiøse sange, melodier og digte, man kan bruge ved en begravelse.

Ved mødet taler ceremonilederen samtidig med de pårørende om den afdødes liv og levned. Ud fra samtalen udarbejder ceremonilederen en tale om afdøde. Talen er det centrale element i ceremonien.

Hvordan foregår en humanistisk begravelse?

En humanistisk begravelse består af forskellige elementer, der sammen skaber en højtidelig og værdig oplevelse. Begravelsen varer typisk cirka en halv time og kan se således ud:

  • Følget samles i et velegnet lokale
  • Der indledes med musik
  • Ceremonilederen byder velkommen.
  • Fællessang
  • Ceremonilederen holder begravelsestalen
  • Musikindslag eller fællessang
  • Ceremonilederen afrunder højtideligheden
  • Der afsluttes med musik.

En værdig afsked

Humanistisk Samfunds begravelser er uden religiøse indslag. Begravelserne præges af et humanistisk livssyn, hvor hvert enkelt menneskes liv anses for at have sin helt særlige værdi. Denne værdi skabes af den enkeltes måde at bruge sit liv på. Talen om afdøde vil derfor ofte forme sig som en gennemgang af afdødes tilværelse, hvor personligheden tegnes, som den kom til udtryk i ord og handlinger. Vi lægger vægt på, at en begravelse ikke blot er en afsked, men også en hyldest til det levede liv.

Se en kort video “En Værdig Afsked” om en humanistisk mindehøjtidelighed.

Vejledende samtaler – De sidste ønsker

Overvejer du form og indhold af din egen begravelse kan du drøfte mulighederne med en ceremonileder i en vejledende samtale.
Læs mere her.

Forslag til program

De fleste laver et program til begravelsen med en en oversigt over ceremoniens forløb, musikken, sangene med de vers der synges og måske et digte. Det giver tryghed for alle deltagerne.

Heri kan man også skrive oplysninger af mindre betydning, som er rare at have, så som ceremonilederens navn, sted for gravkaffe eller gravøl bagefter eller hvad der vil ske med blomsterne, hvis det ikke er selvklart.

De de er to forslag til programmer til hvordan man kan lave et program for ceremonien. Programforslagene er lavet i Word, som man kan skifte billede og tekst ud og lave sit eget program. Tekst og billeder i programforslagene er fiktiv. Se her:

Programforslag 1 for en humanistisk ceremoni – WORD
Programforslag 2 for en humanistisk ceremoni – WORD

Du kan se vores folder om humanistisk begravelse her.

Hør fire af vores dygtige ceremoniledere fortælle i disse videoer: